zaterdag 10 oktober 2009

Inburgeren via het Openluchtmuseum

Op deze zaterdagmorgen mag ik een groep allochtone Nederlanders rondleiden in het kader van de inburgering. De groep bestaat uit alleen vrouwen die komen uit Marokko, Suriname, Duitsland, Turkije, Afrikaanse landen, Indonesiƫ en ook de Molukken.

De rosoliemolen is altijd een prima start en ook deze groep geniet; Rob vraagt wel even of ze Nederlands verstaan, en dat doen ze. In Vierhouten worden de dames op zeer boeiende wijze onthaald op een verhaal over wonen op de Veluwsche zandgronden en vooral over de verplichte kleding op werkdagen en zondagen. Toch weer een eye-opener als blijkt dat het ook op de Veluwe not-done was om zonder hoofdbedekking de straat op te gaan. Deze mooie jonge collega (ach hoe heet ze toch ?) laat het allemaal zien, inclusief de daagse werk- en kerkdracht. Na veel vragen lukt het toch deze boeiende stek weer te verlaten richting Nunspeet (eekschillen).

De Molukse barak is een regelrechte hit voor deze groep. Onze mooie Indonesische collega in lange rok speelt perfect in op de groep die al aardig bekend is met Indonesie, de Molukken en Suriname. Ook hier duurt het weer even voor ik de geboeide groep naar de volgende locatie kan loodsen.

Varik doet het goed met Sarah achter het fornuis. De boerderij ruikt heerlijk naar soep van verse groenten uit de tuin en alle dames willen dat wel even van dichtbij meemaken.
In de keuken kom ik ineens Margot en zoon Frank tegen: directie van Charme uit Frankrijk, waar ik deze zomer helaas niet op vakantie kon zijn.

Verder naar de HSL boerderij van Hoogmade die bij enkele dames de verzuchting oproept: dit hoort niet in het Openluchtmuseum. Gelukkig zijn de andere vrouwen het daar niet mee eens.

Eenmaal terug op het Zaanse plein is de tijd voor deze rondleiding reeds ruim overschreden, en ik neem afscheid van een dankbare groep die nog heel wat wil bekijken vandaag.